Redactioneel KIDDO 2 (2021). Opruimklaar

Ruimte staat centraal in deze KIDDO. Die is erg belangrijk voor je opvang of klas. Want de fysieke ruimte bepaalt mee de spelkansen voor je kinderen. Ruimte en materialen zorgen er ook voor dat ze zich goed voelen en voldoende prikkels vinden om zich in allerlei avonturen te storten.
Redactioneel KIDDO 2 (2021). Opruimklaar

Dat gevoel herkennen we als volwassenen erg goed. Ook onze woonkamer richten we zo in dat die gezellig is, dat we er erg graag in vertoeven, dat we er leuke dingen kunnen doen, dat we er ons in kunnen ontspannen. En dat onze kinderen er naar hartenlust in kunnen ravotten. Want ook al zijn onze drie zonen ondertussen al stevig gevorderd in de lagere school, toch is de gezellige sfeer van hun kinderopvang en kleuterklassen nog steeds erg aanwezig in onze woonkamer.

Nu eens bouwen ze de sofa’s en dekentjes in een oogwenk om tot een tentenkamp. Dan weer is de livingtafel getransformeerd tot een ontwerpbureau. Onze kinderen zijn nog altijd de baas in onze woonkamer. En als ouder proberen we er ongemerkt aanwezig te blijven, waarbij we niet in de weg zitten van het spel, maar toch beschikbaar blijven om te stimuleren en te inspireren. Het is belangrijk dat je goed observeert wat de kinderen boeit. Dat inspireert je om de volgende dag de ruimte voor hen weer speelklaar te zetten. Ook dat is erg herkenbaar voor ouders. Te veel speelgoed maakt kinderen onrustig. Maar die ene verloren knikker in het mandje levert bij onze kinderen soms net die prikkel op om de oude knikkerbaan nog eens boven te halen. Waarna de oudste zoon ideeën krijgt om de baan uit te bouwen. De tweede bedenkt dat ze dan ondersteunende materialen voor de brugconstructies nodig hebben. En de derde al komt aangezeuld met bakken vol oude Duplo-blokken die ze schijnbaar ontgroeid waren. Zo bouwen ze een hele stad rond de knikkerbaan. En is de living een uur later herschapen in een knikkercomplex.

En in een ravage, bedenk ik bij mezelf als we na het avondeten en de afwas de kinderen in bed hebben gestopt, en we ons in de sofa willen ploffen. Ik was even uit het oog verloren dat onze kinderen de ruimte ook perfect opruimklaar hadden achtergelaten.

Wouter Bulckaert
Hoofdredacteur Vlaanderen

Lees het hele online nummer op Kinderopvangkennis.nl (meer lezen op dé kennisbank voor de kinderopvang? Overweeg eens een abonnement), bestel hier het nummer in print, of  word KIDDO-abonnee! 

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]