Ravotten op Buitenspeeldag

‘Laat kinderen vrij rondlopen in de buurt, op avontuur gaan en spel zoeken. In de bossen, in de vrije natuur, maar ook op openbare terreinen in de stad. Helaas laten we dat als ouders en als maatschappij steeds minder toe’, zegt Veerle Derave (VCOK). Maar kinderen hebben gewoon recht op buiten spelen. En daar geeft Buitenspeeldag een extra duw aan.
Ravotten op Buitenspeeldag


Op woensdagnamiddag 24 april, de eerste woensdag na Pasen, is het in Vlaanderen opnieuw Buitenspeeldag (in Nederland is dat op 12 juni, dus doe alvast inspiratie op!). Dat is het hoogtepunt van de campagne die kinderen en jongeren aanzet om buiten te ravotten en te sporten in hun buurt, en gemeentes en ouders ook stimuleert om hen buiten te láten spelen. Wat ook helpt: tussen 13 en 17 uur gaan de schermen van kinderen- en jongerenzenders Nickelodeon, Nick Jr., VTM KIDS, VTM KIDS JR., Studio100 TV en Ketnet op zwart. En meesters en juffen krijgen van hun leerlingen een vriendelijke ‘Geen Huiswerk’-brief onder hun neus geschoven.

Waarom is Buitenspeeldag nodig?

Veerle Derave is educatief medewerker bij het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK) en geeft cursussen rond spel en buitenruimtes: ‘Buitenspeeldag is de beste promotie om 365 dagen buiten te mogen spelen. Fietsen, rennen, hinkelen in de buitenlucht, kinderen hebben daar gewoon recht op. Dat staat ook in het Kinderrechtenverdrag. Vroeger trokken kinderen bos, veld, beek in. Zolang ze maar voor het donker thuis waren. Als kinderen al buiten spelen, is dat nu vaak in een gecontroleerde omgeving: in hun eigen tuin, op een afgebakend speelterrein. De maatschappij tolereert minder dat kinderen op openbare plekken spelen. Gemeentes dreigen zelfs met GAS-boetes (een Gemeentelijke Administratieve Sanctie die gemeentes kunnen opleggen bij het niet opvolgen van het gemeentereglement, red.). En ook volwassenen zijn daar ongeruster over. Als je niet weet waar je kinderen uithangen, ben je al vlug een onverantwoorde ouder. Door de toegenomen verkeersdrukte, is ook het onveiligheidsgevoel in de stad groter. Gelukkig is er toenemende aandacht voor avontuurlijke speelplekken in de stad: speeldernissen, parken waar kinderen vrij en avontuurlijk kunnen spelen, terreinen met touwen, takken, lakens waarmee kinderen kampen en boomhutten kunnen bouwen. Dat is een mooie tegenbeweging tegen de maatschappelijke tendens dat alles gecontroleerd en iedereen zichtbaar en bereikbaar moet zijn.’

Waarom is buiten spelen zo tof?

Veerle Derave: ‘In de buitenruimte ontwikkelen kinderen in hun eigen tempo en volgens hun eigen talenten hun spel. Zo zoekt een kind dat graag klimt naar hellingen, een muurtje of een boom. Een kind dat creatief is met bloemen en takken maakt een dwergenhuisje. En een kind dat heel fysiek is, gaat rennen en springen, en mág dat ook buiten. Buiten spelen stimuleert ook de creativiteit van kinderen, prikkelt hun fantasie. Het houdt hen actief en gezond. Maar laten we vooral niet vergeten dat kinderen in de eerste plaats spelen omwille van het spelplezier. En buiten vinden ze dat spelplezier in overvloed.’

Alle promotiemateriaal, praktische info over en registreren voor de Vlaamse Buitenspeeldag vind je op www.vvj.be/buitenspeeldag. Op jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/de-buitenspeeldag/over-de-dag lees je over de Nederlandse Buitenspeeldag.

Lees verder in KIDDO 2 (2019) vanaf pagina 28.
Nog geen eigen KIDDO op je mat? 
Word gauw abonnee!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]