Recensie 'Sensitief communiceren in de kinderopvang. Versterk de pedagogische kwaliteit met Gordon'

Thomas Gordon was een Amerikaans klinisch psycholoog en grondlegger van begrippen als actief luisteren en de ik-boodschap bij interpersoonlijke communicatie. Hij lanceerde in 1962 een methode om de opvoedingsstijl en de relaties tussen ouders en kinderen te verbeteren. Saskia Henderson werd getroffen door de kracht en de waarde van de inzichten van Thomas Gordon en het concrete houvast van de vaardigheden.
Recensie 'Sensitief communiceren in de kinderopvang. Versterk de pedagogische kwaliteit met Gordon'


Een recensie van Clarine de Leve, pedagoge en directeur van E-school. Verschenen in BBMP, 5 2020.

De Gordon-methode is een synthese van de anti-autoritaire en de autoritaire opvoedingsstijl van de jaren zestig. De methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert. Dit zijn democratische principes in de omgang tussen opvoeder en kind. De Gordon-methode benadrukt effectieve communicatie en oplossingsgerichte conflicthantering. Gordon stelt een overlegmethode voor, in zes stappen. Deze methode is bruikbaar voor ouders en professionele opvoeders voor het realiseren van stabiele relaties met kinderen.

Het succes van zijn methode komt vooral doordat hij zijn democratische opvoedtheorie heeft weten te vertalen naar concrete pedagogische handvatten voor opvoeders.

De communicatievaardigheden uit de methode geven handen en voeten aan hoe je sensitief-responsief met de kinderen om kunt gaan, hoe je de autonomie van kinderen kunt ondersteunen en hoe je conflicten tussen kinderen kunt coachen. 

Vernieuwde uitgave In balans
Saskia Henderson werkt ruim vijftien jaar als vrijgevestigd pedagoog en Gordon-trainer. Zij verzorgt workshops en trainingen en werkt daarnaast als pedagogisch coach en trainer in de kinderopvang. In ‘Sensitief communiceren in de kinderopvang’ laat ze ons kennismaken met de diverse communicatievaardigheden uit de Gordon-methode, zoals actief luisteren, ik-boodschappen, overschakelen en de overlegmethode. Haar boek is een geheel vernieuwde uitgave van haar eerdere boek ‘In Balans’.

Toegevoegd is informatie over hoe de Gordon-vaardigheden samenhangen met de doelen en de interactievaardigheden uit de wet Kinderopvang. Verder heeft zij de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek opgenomen.

Bruikbaarheid Sensitief communiceren in de kinderopvang. Versterk de pedagogische kwaliteit met de Gordonmethode
Sensitief communiceren in de kinderopvang is volgens de auteur geschreven voor pedagogisch medewerkers en managers werkzaam in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, voor- en buitenschoolse opvang en gastouderbureaus. Ik verwacht dat voor professionals die nog niet bekend zijn met de Gordon-methode dit een helder introductieboek is. Voor de pedagogisch coach is het een handig boek, vol inspiratie voor praktijkvoorbeelden.

Lees hier de volledige recensie van Sensitief communiceren in de kinderopvang

Bestel hier het boek. 

Mogelijk ook interessant


Vol Vertrouwen Werken met dreumesen en peuters. Geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler. Het nieuwe boek van Jantine Peters en Jeanine Mulder. Lees meer en bestel bij Uitgeverij SWP

 
Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]