Redactioneel KIDDO 3 (2020) De belangrijkste job ter wereld

Eind maart, een maandagochtend. Ik kom de woonkamer binnen. Daar zijn mijn drie zonen van 10, 8 en 6 de lange eettafel al aan het klaarmaken voor hun dagelijkse schoolwerk. Dat doen ze sinds een week van thuis uit. Door de coronacrisis zijn de scholen gesloten, en geven de juffen via het digitale leerplatform elke ochtend de taken van die dag door. En we hebben geluk: onze kinderen vinden dat best wel fijn werken.
Redactioneel KIDDO 3 (2020) De belangrijkste job ter wereld

 

Het helpt dat de mama vanaf dag 1 de kinderen een strakke dagplanning heeft laten maken. En het helpt natuurlijk ook dat zowel de mama als ik erg veel ervaring hebben in onderwijs, we elk om beurt bij onze kinderen zitten om hen te helpen, en we voldoende computers in huis hebben.

En toch… Zelfs voor ons is het niet zo evident om voor juf en meester te spelen. Dat kunnen de echte pedagogisch professionals nu eenmaal zoveel beter dan de mama en de papa thuis. En dan blijkt dat, als mensen hun kinderen niet naar school kunnen sturen, en het thuis moeten overnemen, ze plotseling beseffen welke beroepen cruciaal zijn voor de samenleving. En daar hoort het beroep van leraar absoluut bij. Die is onvervangbaar, geven we nu allemaal zonder schroom toe. Terwijl het maatschappelijke aanzien van de leraar de laatste vijftig jaar net een enorme duik heeft genomen. Wat opgaat voor de leraar, geldt voor elke professional in de zorgsector. Terwijl die de laatste jaren zo onder druk staat door besparingen en efficiëntiewinsten, vallen de verantwoordelijken daarvoor nu over elkaar heen om te applaudisseren voor het werk van de mensen in de zorgsector. En daar hoort dus ook de kinderopvang bij, een cruciale job die mede voor zorgt dat mensen met baby’s en peuters kunnen blijven werken en de maatschappij kan blijven draaien. Zo laat de coronacrisis zien welke banen onmisbaar zijn.

Misschien is kinderbegeleider wel de belangrijkste job ter wereld. Dat is nu ook wetenschappelijk bewezen, en dan nog wel door een econoom, Eilís Lawlor. Wat blijkt? Voor elke euro die kinderbegeleiders verdienen, creëren ze liefst 9 euro aan waarde voor de samenleving. Maar wat hun salaris betreft, worden ze schromelijk ondergewaardeerd.

Ter vergelijking, en zonder een steen te gooien, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat investeringsbankiers in Londen voor elke euro loon liefst 7 euro schade veroorzaken aan de publieke sector. Zullen we afspreken dat we dat onthouden als corona een verre, kwade droom is geworden?

Wouter Bulkckheart (hoofdredacteur Vlaanderen)

Lees hier het hele nummer en word abonnee!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]