KIDDO 25 JAAR!

Samen eropuit? Goed idee!


In de zomervakantie met veertig kinderen eropuit? Misschien krijg je het wel Spaans benauwd als je er alleen al aan dénkt. Toch is het organiseren van leuke uitstapjes haalbaar voor iedere (buitenschoolse) opvang. Het vraagt wat voorbereiding en denkwerk, maar je biedt de kinderen hiermee een onvergetelijke en zinvolle ervaring aan.

 
Maar nu concreet! Hoe ga je te werk bij het voorbereiden van uitjes? In je opvang kun je alles overzien, maar hoe houd je overzicht als de kinderen uitwaaieren op een plek die jij niet kent? Stelregel 1 is: de veiligheid van de kinderen gaat voor alles. De grootste angst is dat er iets kan gebeuren met de kinderen, maar door niets aan het toeval over te laten, kun je risico’s minimaliseren. Vaste regelmaat en structuur bieden op de opvang zelf al de nodige houvast voor zowel medewerkers als kinderen, en dat geldt des te meer als je op pad gaat met kinderen van verschillende leeftijden. Als kinderen (én de begeleiding) weten aan welke regels ze zich moeten houden, verklein je de kans op problemen. Inspirerend is de manier waarop de buitenschoolse opvang-locaties van SJWB in Noordwijk uitstapjes organiseren. Onder de noemer Uitje BSO verzorgen zij elke vakantie een speciaal activiteitenprogramma buitenshuis. Dat kan een bezoek aan een pretpark zijn, maar ook lekker spelen op het strand of op een andere fijne plek. Om de veiligheid te waarborgen, hanteert SJWB strikte regels, ongeacht de afstand tot het uitje of de manier van vervoeren.

Strategisch opgesteld
Pedagogisch medewerker Linda van Kuiken: ‘Voor de verdeling van het aantal kinderen per begeleidster hanteren we sleutels. Hoe jonger de kinderen en hoe ‘risicovoller’ de plek waar we ze mee naartoe nemen, des te kleiner de groep die een medewerker onder zijn of haar hoede heeft. Zo nemen we bij een plekje in de buurt elk vijf kinderen tussen de vier en acht jaar onder onze hoede, maar op het strand zijn dat er maar drie. Voor oudere kinderen gelden andere verdelingen. Soms reizen we met onze eigen bus. Alle kinderen, hoe groot ook, zitten dan in een zitje, vastgeklikt met de gordel. Maar de meeste afstanden doen we te voet. De kinderen lopen altijd twee aan twee, hand in hand, een groter kind aan de straatkant en een kleiner kind aan de ”binnenkant” van het voetpad. Ze weten precies tot hoever ze mogen gaan, en dat ze niet uit de rij mogen. De pedagogisch medewerksters verdelen zich strategisch in de rij en lopen altijd aan de straatzijde. Ook oversteken gaat heel georganiseerd, met de begeleiders in zo’n positie rondom de groep dat er geen verkeer tussen de kinderen door kan rijden.’
Als iedereen – zowel de leiding als de kinderen – precies weet wat hij of zij moet doen, zit dat gedrag er op een gegeven moment ingebakken. Je kunt de kinderen zelfs betrekken bij het beleid hierover. Vraag ze bijvoorbeeld: hoe steken we het veiligste over? Zeker oudere kinderen hebben daar vaak al heel goede ideeën over.
 
(...)
 
Eropuit? Laat je inspireren met deze tips!
  • Bezoek een boerderij in de buurt. Voor kinderen van alle leeftijden is het geweldig om te zien hoe dieren leven en verzorgd worden. Misschien mogen ze helpen voeren, hooi scheppen in de stal of schoonmaken? Geen boerderij in de buurt? Misschien is er wel een kinderboerderiij.
  • Het strand (of een groot meer in de buurt) is natuurlijk een heerlijke plek om te voetballen, schelpen te zoeken (neem schepnetjes mee!) en zandkastelen te bouwen. Je kunt er ook tikkertje spelen, (zelfgemaakte) vliegers oplaten, levend Stratego of een ander spel te doen (zie webtips elders in dit artikel). Of gewoon heerlijk uitwaaien…
  • Zet een speurtocht met een thema uit: sprookjes, dieren, tekenfilms… De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Ken je een hobbyvisser? Misschien is hij bereid om de kinderen een praktijkles vissen te geven. Iemand met een bijzondere hobby die leuk kan vertellen is altijd interessant.
  • Een maïsdoolhof is goed voor een middagje heerlijk dwalen en spelen. Tussen juli en oktober zijn in heel Nederland verschillende maisdoolhoven geopend, vaak met meerdere attracties. De toegangsprijzen zijn meestal bescheiden. Kijk voor actuele informatie op www.maisdoolhoven.nl

(...)

 
Lees verder in KIDDO 5 2012 vanaf pagina 10.
Neem een abonnement.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]