Spelen in weer en wind

Een groene buitenruimte in de opvang biedt allerlei pedagogische voordelen. Kinderen kunnen er kruipen, rennen en verschillende texturen voelen. Ze ademen er vrij. Maar in een stedelijke omgeving is het vaak moeilijk om baby’s en peuters met de natuur in contact te brengen. Het project ‘Groene Voetjes’ wil daar iets aan doen, om juist ook in herfst en winter het buiten spelen te bevorderen.
Spelen in weer en wind

 

Groene voetjes

Als stedelijke kinderdagverblijven al over een buitenruimte beschikken, is die vaak ingesloten tussen andere gebouwen en is de grond geplaveid met stenen of volgegoten met beton. Om meer stadskinderen de kans te bieden van jongs af aan de natuur te ontdekken, startten het EcoHuis en Regie Kinderopvang samen met tuinarchitect Groenman en het expertisecentrum voor Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School van de Karel de Grote Hogeschool een proefproject in de Antwerpse voorschoolse kinderopvang. ‘Groene Voetjes’ wil beschikbare binnenpleinen en tuinen omtoveren tot groene buitenruimtes, waarin de beleving van natuurlijke materialen voor alle leeftijden en tijdens alle seizoenen mogelijk is. In het eerste jaar kregen vier kinderdagverblijven een subsidie en hulp bij het ontwerp en de aanleg. De twee grootste organisaties kregen ook coaching op maat.

Allereerst…

In een eerste fase verzamelden de begeleiders, verantwoordelijken en medewerkers van het Ecohuis en het expertisecentrum ideeën. De begeleiders observeerden wat de kinderen buiten deden en blikten terug op favoriete spelmomenten uit hun eigen kindertijd: bladeren rapen, in plassen springen, over boomstammen stappen, je laten voortduwen door de wind... Het resultaat van die denkoefeningen en observaties verwerkten ze tot een verzameling afgedrukte foto’s. Zo konden de ouders ook feedback geven op de ideeën en zich inschrijven voor een van de gezamenlijke plantdagen met het team.

Lees verder in KIDDO 1 (2019) vanaf pagina 10.
Nog geen eigen KIDDO op je mat? 
Word gauw abonnee!

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]