Esther Louwers, Koen Vogels en Marjan van de Burgt zochten voor hun afstudeerproject naar een vernieuwend idee dat inspeelt op de ontwikkelingen in de maatschappij. Een van die ontwikkelingen is de groeiende diversiteit en complexiteit in onze samenleving. Wie geleerd heeft hiermee om te gaan, heeft een streepje voor. Uit wetenschappelijk onderzoek is trouwens gebleken dat kinderen al op jonge leeftijd vooroordelen ontwikkelen, wat de verdraagzaamheid niet ten goede komt. Ook dat is een reden om aandacht te besteden aan respect voor verschillen.
Er bestaan al vele methodieken om met kinderen te praten over respect voor diversiteit, maar de studenten kozen ervoor om het thema aan bod te laten komen in de vorm van spellen. Door een speelse aanpak wordt het thema aantrekkelijk gemaakt, ook voor de jongsten. Bovendien wilden de studenten iets maken waarvan de kinderen ook na afloop van het project nog plezier konden hebben.
Kinderen geven vorm aan het project
Hoe kijken kinderen naar zichzelf en naar de ander? Wat verstaan ze onder vriendschap en hoe zien ze het anders-zijn? De studenten filosofeerden met kinderen rond het thema 'verschillen' en maakten hiervan video-opnames. Het resultaat is een boeiend werkdocument. De kinderen verwoorden schitterend hoe ze zichzelf en de ander zien. Hun antwoorden vormden de leidraad bij het ontwikkelen van een spelcarrousel.
Dat is dan ook het unieke aan dit project, want de spelletjes op zich zijn niet nieuw. In elke opvang vind je wel vingerpoppetjes en memoryspelletjes, maar hier worden ze gebruikt voor een bepaald doel: het thema diversiteit in al zijn aspecten onder de aandacht brengen. En wel op manieren die de kinderen zelf hebben aangedragen.
Spelen met diversiteit
De ideeën, antwoorden en verhalen van de kinderen werden verwerkt in het spelaanbod. De carrousel is opgebouwd rond acht wanden. Op iedere wand zijn een aantal spellen te vinden, die te maken hebben met het thema respect. Elk spel is een uitdaging voor kinderen om op een speelse en creatieve manier te leren omgaan met overeenkomsten en verschillen tussen mensen. Het aanbod is afgestemd op de verschillende leeftijden van de kinderen: er zijn moeilijke en gemakkelijke uitdagingen, geschreven en getekende opdrachten. De kinderen kunnen er zelfstandig mee spelen, maar het is ook mogelijk om de spelcarrousel in een groep of onder begeleiding te gebruiken. Bij de carrousel hoort een handleiding voor begeleid(st)ers die de verschillende spelmogelijkheden van elke hoek of wand omschrijft.
De tekenhoek
De tekenhoek is ingericht met een spiegel, kleurkrijtjes, schmink, papier en allerlei creatief materiaal.
In een lade vind je een pakje kaartjes. Elke kaart omschrijft een nieuwe uitdaging:
'Kun jij jezelf tekenen in een andere kleur?'
'Kun je een tekening maken van een vriend?'
'Trek volgende gezichten in de spiegel: gek, boos, schrikken'
De poppenkast
Spelen met vingerpoppetjes is altijd leuk. De poppenkast bestaat heel eenvoudig uit een wand met een theaterraampje waarachter de kinderen met vingerpoppetjes een voorstelling kunnen geven voor toeschouwers aan de andere kant. Met de personages kunnen de kinderen alle kanten uit. Bootsen ze hun leefwereld na of creëren ze een fantasieverhaal? Vertellen de poppetjes over wat kinderen thuis of elders meemaken? Een van de uitdagingen in deze hoek: kun jij een toneelstukje maken over twee mensen die vrienden zijn?
De spelhoek
Puzzels, kimspellen (memory) en raadsels. Het bijzondere is dat de afgebeelde personen op deze spellen kinderen uit de groep zijn of vriendjes, neven en nichtjes van de studenten. De kinderen verschillen in leeftijd, etnische afkomst en lengte. Ze vormen een afspiegeling van de dagelijkse realiteit van de kinderen.
Enkele voorbeelden:
Zoek de verschillen
Er zijn twee foto's van een groep kinderen. Op het eerste gezicht zien ze er hetzelfde uit, maar als je goed kijkt, zie je toch een aantal verschillen. Wie haalt de meeste verschillen uit de stapel foto's?
Kimspel (memory)
Een aantal kaartjes worden met de afbeelding naar beneden op een tafel gelegd. Iedereen mag om de beurt twee kaartjes omdraaien. Als je twee dezelfde kaarten hebt, mag je ze houden. Zijn de kaarten verschillend, dan worden ze terug omgekeerd op tafel gelegd. Het doel is zoveel mogelijk 'dezelfde' kaarten te verzamelen.
Filosofie
Tijdens een gesprekje worden een aantal open vragen samen besproken. Er is geen goed of fout antwoord. Wat is respect? Wat is het verschil tussen je papa of mama en jou? Wat zou je nooit kwijt willen raken? Wat vind je mooi?
De eerste reacties op de spelcarrousel zijn positief. Begeleid(st)ers en kinderen kunnen op vele manieren met elkaar op een leuke, speelse manier bezig zijn met verschillen en overeenkomsten binnen de groep. Om kinderen van alle vestigingen van Korein gebruik te laten maken van dit kunstwerk, zal de carrousel de komende periode rondreizen.