Spelen met yoga in de Kinderopvang!

Kinderyoga is niet alleen superleuk om te doen, het is ook nog eens goed voor kinderen. Spelenderwijs leren ze bewuster te ademen, bewegen, ontspannen en ontdekken. Door het doen van kinderyoga wordt ook nog eens de sfeer en het leefklimaat in de groep verbeterd. Wil je ook kinderen helpen om zich gelukkig met zichzelf te laten voelen? Dan zoeken we jou! Het is onze missie om je te inspireren om yoga te geven in de kinderopvang. Volg gratis onze kinderyoga opleiding met STAP-budget.
Spelen met yoga in de Kinderopvang!


Spelen met yoga in de Kinderopvang!

Kinderyoga is niet alleen superleuk om te doen, het is ook nog eens goed voor kinderen. Spelenderwijs leren ze bewuster ademen, bewegen,  ontspannen en ontdekken. Tijdens het yogaspel is er veel interactie tussen de kinderen onderling. Kinderen stemmen zich op elkaar af en voeren samen de houdingen uit. Het is een prettige manier om contact met elkaar te maken en samen plezier te hebben. Door samen te werken leren kinderen ook overleggen, rekening met elkaar houden en hun eigen grenzen en die van anderen respecteren. Dat is natuurlijk superfijn, want hierdoor wordt de sfeer en het leefklimaat in de groep verbeterd.

Kinderyoga in 6 stappen

Het geven van yoga aan kinderen is heel anders dan een yogales voor volwassenen.  Het is niet een kwestie van je eigen yogalessen kopiëren. Bij het geven van kinderyoga heb je een positieve mindset nodig en moet je kunnen inspelen op de belevingswereld van kinderen.  Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat niet alle oefeningen die voor volwassenen geschikt zijn ook geschikt zijn voor kinderen. En het is handig om de verschillende effecten van de verschillende oefeningen te kennen zodat je de oefeningen nog beter kunt inzetten. Gelukkig zijn er veel kinderyogaboeken geschreven waarin je die informatie kunt vinden en waaruit je heel veel speelse oefeningen kunt halen die super zijn om te doen met kinderen. Kun je niet wachten en wil je nu al beginnen? Lees dan alvast de 6 stappen om met kinderyoga aan de slag te gaan.

  1. Geef focus en wees relaxed

Start je les met de kinderen in een kring. Laat ze voelen hoe de buik beweegt op het ritme van de adem. Vergeet niet dat kinderen jou nadoen en dat jij dus zelf ook een rustige focus houding nodig hebt om kinderyoga te kunnen geven!

  1. Warm je lichaam op

Net als met sporten begint yoga met het opwarmen van de spieren en gewrichten en het verhogen van de hartslag. Dit kun je doen door de kinderen hun lichaam goed uit te strekken. Zo kunnen je kinderen goed voorbereid op een yoga avontuur. In de fantasie kunnen ze voorstellen dat ze door het oerwoud lopen, struiken kappen en onder takken doorkruipen om op een open plek in de jungle te komen. 

3. Speel met yoga

Om kinderen de verschillende yogahoudingen aan te leren, kun je werken met metaforen zoals dieren en dingen uit de natuur. Bijvoorbeeld een gorilla,  slang, giraf, leeuw of tijger. Je kunt dan staan op vier poten als een tijger je uitstrekken als een slang, trommelen op je borst als een gorilla, je lang maken als een giraf of brullen als een leeuw. Alles is mogelijk bij kinderyoga, zonder dat je de essentie van yoga verliest.

4. Werk samen en heb plezier

Een belangrijk onderdeel is het samenspel. Kinderen voeren samen opdrachten uit.  Ze maken bijvoorbeeld samen met hun lijf een bos of masseren alle dieren die in het oerwoud wonen op elkaars rug. Doordat er veel lichamelijk contact en interactie is tussen de kinderen onderling ontstaat er een hechtere band door het plezier dat ze samen beleven. 

5. Neem de tijd om te ontspannen

Aan het einde van een yoga avontuur is het tijd om te ontspannen en fantaseren.  Kinderen liggen op hun rug met gesloten ogen.  Al lijkt ontspannen met kinderen misschien een onmogelijke combinatie, dat is het niet. Verwacht alleen niet dat kinderen helemaal stil blijven liggen. Meestal beelden kinderen dat wat ze beleven ook met hun hele lijf uit. Vertel een fantasieverhaal, bijvoorbeeld: “stel je voor dat je als een vlinder vliegt in de lucht. Je ziet bloemen in jouw lievelingskleur. Ruik geur van de bloemen?”. Laat de kinderen de beelden in gedachten oproepen en wegdromen in hun binnenwereld.

6. Geef ruimte om ervaring te delen

Na het fantaseren maken de kinderen een tekening van alles wat ze in het yoga avontuur hebben beleefd. Dit is een mooie manier om hun belevenis te verwerken. Daarna is er tijd voor een kringgesprek en kunnen kinderen vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat ze leuk en minder leuk vonden. 

Volg gratis de kinderyoga opleiding met STAP-budget

Wil je ook kinderen helpen om zich gelukkig met zichzelf te laten voelen zodat ze kunnen opgroeien tot zelfbewuste volwassenen? Dan zoeken we jou! Het is onze missie om je op te leiden tot kinderyoga docent. Iedereen met passie voor het werken met kinderen is van harte welkom. Ga naar www.kinderyoga.nl en meld je gratis en vrijblijvend aan.

 
Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]