Structuur, regels en ruimte voor initiatief, een evenwichtsoefening

Samen gaat het goed
Bobbie is na het spelen met geen mogelijkheid naar binnen te krijgen: scènes op de gang, dikke tranen en een hoop lawaai … Hoe krijg je Bobbie toch naar binnen zonder dat de situatie uit de hand loopt? Iedereen die in de kinderopvang werkt, kent zulke praktijkvoorbeelden en zal daar soms mee worstelen. Grenzen stellen, structuur bieden: hoe je het ook noemen wilt, het blijft zoeken naar een goede aanpak.

 
Seet Arroyo werkt al 27 jaar op het Leidse kinderdagverblijf Konijn, op de peutergroep Pippeloen. In de loop der jaren heeft ze een schat aan ervaring opgebouwd. ‘Ik sta bekend als de strengste juf. Maar alle kinderen vinden me lief’, zegt ze eerlijk. ‘Hoe dat komt? Ik zie hoe kinderen snakken naar structuur, naar grenzen en discipline. Ik geef ze die.’
Dat is natuurlijk niet altijd gemakkelijk.
 
Su’en Kwok werkt als pedagoog bij het Nederlands Jeugdinstituut. Zij stelt dat er in een goede structuur een evenwicht is tussen duidelijkheid aan de ene kant en ruimte voor eigen initiatieven aan de andere kant. Structuur bieden is ervoor zorgen dat de kinderen weten wat er van hen wordt verwacht. Dit doe je door:
•          een vaste regelmaat aan te brengen in de activiteiten van de dag;
•          overzichtelijk materiaal aan te bieden,
•          indeling van de ruimte af te stemmen,
•          duidelijk te zijn over wat er gaat gebeuren en wat je gaat doen,
•          duidelijke regels te stellen,
•          consequent zijn.
Regels stellen is dus een onderdeel van structuur bieden, want daardoor leren kinderen wat niet geoorloofd is. Overigens heeft regels stellen weinig te maken met streng of lief zijn, of met wie de baas is. Want wat heb je eraan als jij wint en het kind verliest in de strijd? Regels bakenen slechts het gebied af waarbinnen kinderen zich vrij kunnen bewegen. Wil je jouw doelen bereiken? Dan zul je duidelijk moeten maken wat en waarom je dat wilt. Dat kan op een dwingende of creatieve manier gebeuren. De creatieve manier is de leukste uiteraard!
 
Psycholoog Tamar de Vos-Van der Hoeven is oprichtster van de website www.opvoedadvies.nl. Zij beklemtoont het belang van regels en structuur. ‘Regels bieden een kind houvast en duidelijkheid en hierdoor ook veiligheid, omdat het kind weet wat er van hem of haar verwacht wordt. En deze duidelijkheid en veiligheid helpen het kind weer om het zelfvertrouwen op te bouwen. Vooral jonge kinderen zoeken graag en veelvuldig de grenzen op.’
 
Lees verder in KIDDO 5 2010 vanaf pagina 8.
 
Neem een abonnement.
Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]