Van de hoofdredacteur: De bso? Dat is toch zielig voor die kinderen na zo’n lange schooldag?

Toen ik jaren geleden wegens fysieke omstandigheden de overstap moest maken van kinderdagverblijf naar bso, voelde dat ver buiten mijn comfortzone. Sterker nog, mijn beeldvorming van de bso was nou niet om te zeggen positief of rooskleurig. Daar ben ik heel eerlijk in! Ik dacht: ‘De bso, dat is toch zielig voor die kinderen na zo’n lange schooldag?’ Maar de omdenker in mij zei: Ga dit gewoon doen, eerst ervaren en dan oordelen!
Van de hoofdredacteur: De bso? Dat is toch zielig voor die kinderen na zo’n lange schooldag?

Door met deze instelling oftewel open blik de stap te maken, kwam ik onbevangen binnen op mijn nieuwe werkplek. En wat ik daar zag was het tegendeel van een plek waar het zielig was voor de kinderen. De bso is juist een plek waar kinderen zonder toetsing en druk zich kunnen en mogen ontwikkelen tot wie ze zijn. Wat een fantastische plek is de bso: vrijetijdsbesteding voor kinderen waar allerlei verstopte leer- en ontwikkelingservaringen te beleven zijn. Dit vraagt natuurlijk wel wat van pedagogisch professionals, om kinderen op te vangen, die na een lange en vaak intense schooldag met een rugzak vol ervaringen de groep binnenstappen. Goed kijken, luisteren en voelen hoe het met de kinderen gaat. Op het juiste moment het gesprek aangaan en op de behoeften van al die verschillende kinderen kunnen inspelen.
 
De aandacht voor de professionalisering van het vak ‘pedagogisch professional’ en de onmisbaarheid van de opvangsector tijdens de lockdowns in de coronatijd, zorgden voor een ommezwaai in de algemene beeldvorming van de bso.
 
Door de jaren heen heeft de kinderopvang van 0-12 jaar een kwaliteitsslag gemaakt en dat is in deze KIDDO goed terug te lezen. Een mooi pleidooi van Rick Ploemen over de bewuste rol van de pedagogisch professional bij de bso, zet de toon voor deze editie. Daarnaast vind je onder andere artikelen over creatieve- en zintuigelijke ontwikkeling, risicovol spelen, pedagogisch partnerschap en kinderparticipatie.
 
Doe jezelf en je collega’s een plezier en ga mee op reis naar de oefenplaats voor het echte leven!

Diana Turkenburg-de Haan
Hoofdredacteur KIDDO

Lees de complete KIDDO via Kinderopvang Kennis, word abonnee of bestel hier het nummer in print

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]