Niet alle kinderen zijn van nature motorisch vaardig of groeien op in een omgeving waar veel beweegkansen en uitdagingen zijn. Denk hierbij aan een gebrekkige leefomgeving of het missen van een stimulans van huis uit. De sociaal-culturele omgeving van de kinderen is niet overal hetzelfde.
De pedagogisch professional vormt hierbij een belangrijke schakel. Jij hebt een voorbeeldrol, de kinderen doen niet zozeer wat jij zegt maar wat jij doet.
Hoe vaak ik niet heb gezien dat kinderen uit school naar de bso komen en dan aan tafel gaan, en dus moeten zitten, om de dagstart met elkaar te doen en wat te eten. Of dat kinderen in het kinderdagverblijf horen dat ze buiten mogen spelen, maar pas nadat ze eerst naar de kapstok zijn gelopen om hun jas te halen en daarna allemaal op de grond zijn gaan zitten, zodat niet iedereen door elkaar rent.
Hoeveel moeten kinderen eigenlijk bewegen? Waarom is het belangrijk voor een kind? Hoe moeten de kinderen dan bewegen? En hoe zorgen wij daarvoor?
Zie bewegen niet als iets groots of iets extra’s, maar creëer mogelijkheden en grijp kansen die zich voordoen in jouw dagelijkse praktijk. Zijn de kinderen onrustig? Laat ze dan juist bewegen. Zie je een behoefte tot fysiek contact? Laat kinderen stoeien met elkaar!
Kijk eens kritisch naar het zitgedrag van kinderen tijdens de opvangdag. En hoe vertaalt dat gedrag zich naar de activiteiten die je aanbiedt? Kunnen de kinderen ook staan wanneer ze knutselen, een spel spelen of hun cracker eten? De inrichting van je groepsruimte is ook een factor die daarin een grote rol speelt.
In beweging komen, is ook voor professionals belangrijk. Blijf jezelf ontwikkelen en doe daarvoor een stapje terug, vooruit of soms opzij.
Veel lees- en beweegplezier met deze KIDDO!
Diana Turkenburg-de Haan
Hoofdredacteur KIDDO
Lees de complete KIDDO via Kinderopvang Kennis, word abonnee of bestel hier het nummer in print.