Vervelen is nuttig!

"School is leuk, de buitenschoolse opvang is superleuk en mijn clubjes zijn megaleuk!" Talloze activiteiten boeien en vermoeien jonge kinderen. Rustmomenten in hun agendas lijken verleden tijd. Is vervelen misschien een luxeprobleem geworden voor de huidige "achterbankgeneratie"?
De term achterbankgeneratie duidt op kinderen met overvolle agendas, die hun boterhammetjes eten in de auto, op weg van de zwemclub naar pianoles. Want: elke ouder gunt zijn kind vooral een heerlijke jeugd. Op straat spelen is niet overal mogelijk, daarom bieden sport- en spelverenigingen het alternatief. Allerlei media brengen de wereld de huiskamer in. Vooral kinderen uit de hogere en middenklasse van onze samenleving, moeten tegenwoordig behoorlijk wat prikkels verwerken. Volgens de overheid is de situatie zo ernstig, dat ze een campagne gestart is met televisiespots. Willen we niet te veel mét en ván onze kinderen?

Bioritme
Eugenia Codina werkt bij het Centrum Educatieve Dienstverlening (CEDgroep) in Rotterdam. Ze is medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van innovatieve dagarrangementen voor basisschoolkinderen. Het onderwijs en de opvang kunnen de dagen zo invullen, dat ze de ontwikkeling bij kinderen optimaal beïnvloeden. Hiervoor onderzocht Eugenia het bioritme van kinderen in de basisschoolleeftijd. "Ieder mens heeft een natuurlijke behoefte aan evenwicht tussen inspanning en rust", concludeert ze. "Ons zogeheten bioritme bepaalt dus wanneer we in staat zijn tot zware of lichte activiteiten, en wanneer we het beter rustig aan kunnen doen. Ook voeding, frisse lucht en voldoende daglicht zijn ingrediënten voor een gezond bioritme. Per leeftijd verandert het bioritme; zo heeft een baby meer slaap nodig dan een kleuter." Voor een goede hersenactiviteit hebben we prikkels nodig, maar ook de tijd om ze te overdenken en te verwerken. Als we daarmee rekening houden, komt het ten goede aan onze persoonlijke ontwikkeling. De boodschap luidt: laad tijdig je accu op!

Een kind met een drukke – vaak leuke – agenda, kan evengoed zeggen: "Ik verveel me, ik heb niks te doen". Het geeft aan dat een kind ruimte nodig heeft om alle prikkels te verwerken. Als volwassene willen we deze "verveelmomenten" graag invullen, maar soms is het goed de kinderen de verveling te gunnen.
Eugenia: "Elk kind heeft een innerlijke motivatie om op z’n eigen manier te spelen. Zo leren kinderen nieuwe dingen, en verwerken ze informatie. Daarnaast ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. Als volwassenen te veel tijd van kinderen in beslag nemen door alle dagdelen met bezigheden op te vullen, plegen we roofbouw op hun motivatie tot eigen speel- en leermomenten."

Rustmomenten
Kinderen hebben verveling dus nodig om helemaal tot zichzelf te komen, los van anderen, los van welke activiteit dan ook. Rustmomenten helpen om daarna weer fris en geconcentreerd nieuwe informatie op te kunnen nemen. Een kind ordent zijn gedachten, zonder dat hij die kan verwoorden. Na een tijdje niksen, zal hij spontaan weer gaan spelen, wat lezen of bij je komen kletsten.
Bij volwassenen ligt het anders. We kunnen zelf rustmomenten inlassen wanneer we vermoeid zijn. We zetten een kopje koffie, maken een wandelingetje of bladeren door de krant. Kinderen daarentegen zijn voor hun dagindeling afhankelijk van hun verzorgers. "Dat ze soms maar half luisteren, kan dan ook een gevolg zijn van het gebrek aan rustmomenten", gaat Eugenia verder. "Kinderen die zich vervelen, kruipen doorgaans achter de televisie of (spel)computer. Die media prikkelen hen heel sterk. Ze horen wel dat je hen aanspreekt, maar de boodschap dringt beslist niet tot ze door!"
Te veel speelgoed en te veel actie zijn niet meteen aan te raden. Een kind dat alles op een presenteerblaadje krijgt, gaat zich vervelen zodra die prikkels verdwijnen. Het weet immers niet meer hoe het zelf aan spelen moet beginnen. Eugenia onderstreept daarom nogmaals het belang van rust binnen de opvang voor schoolgaande kinderen: "Een lekkere stoel waarin een kind zich kan ontspannen, is al genoeg. Dan verandert vervelen vanzelf in chillen."


LEES VERDER IN KIDDO 6, VANAF PAGINA 9




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]