Vroeg begonnen is vroeg gewonnen!

Natuurlijk, er moet al zoveel. Waar moet je de tijd vandaan halen? Maar weet je dat de leeftijd van 0-4 jaar belangrijk is voor de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen? Onderzoek laat zien dat bewegen daar positieve invloed op heeft. Waar zie jij kansen voor meer bewegen?
Vroeg begonnen is vroeg gewonnen!

 

Bewegen met plezier

Uit studies blijkt dat (beweeg)gewoontes die een kind op jonge leeftijd ontwikkelt, zeer bepalend zijn voor de rest van zijn of haar leven. Door vroeg te investeren in bewegen ervaren kinderen van jongs af aan dat bewegen leuk is. En dat werkt door als ze volwassen zijn.

Kinderen die motorisch goed ontwikkeld zijn, beleven meer plezier aan bewegen. Bij motorische ontwikkeling moet je denken aan vaardigheden als balanceren, springen, gooien en vangen. Motorisch goed ontwikkelde kinderen kunnen goed meekomen bij het spelen of gymmen. Helaas gaan de motorische vaardigheden van kinderen achteruit vergeleken met bijvoorbeeld tien jaar geleden.

Bewegen heeft een positieve invloed op de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Zo blijkt uit onderzoek dat Amsterdam UMC in opdracht van Kenniscentrum Sport heeft uitgevoerd. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen langer geconcentreerd zijn wanneer zij bewegen gedurende de dag? Lotti van der Wouden, eigenaar van KIK Kinderopvang in Teteringen, ziet nog meer effecten van bewegen op jonge leeftijd: ‘Dankzij bewegen ervaren onze kinderen successen, ze leren omgaan met winst en verlies en ontdekken waar ze goed en minder goed in zijn’. Redenen genoeg om (meer) in te zetten op bewegen binnen de kinderopvang.

Wil jij de rest van dit verhaal lezen, zodat je de drie tips voor méér beweging zelf kunt toepassen in de kinderopvang? Lees dan gauw verder: de rest van het artikel vind je hierNog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]