VVD en D66: gratis kinderopvang en leerplicht al vanaf 4 jaar

Om onderwijsachterstanden weg te werken zouden alle kinderen vanaf 4 jaar verplicht naar school moeten, in plaats van vanaf 5 jaar zoals nu het geval is. Ook moet er (bijna) gratis kinderopvang komen. Dat staat in ‘de aanzet voor een regeerakkoord’ die VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag van D66 afgelopen zomer samen hebben geschreven. Ook willen VVD en D66 dat er meer geld naar het onderwijs gaat.
VVD en D66: gratis kinderopvang en leerplicht al vanaf 4 jaar


Nadat gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet voor de zomervakantie vastgelopen waren, schreven Rutte en Kaag samen een document dat het uitgangspunt moest worden voor onderhandelingen na de zomer. Partijen die zich voldoende konden vinden in de plannen van Rutte en Kaag zouden mee kunnen onderhandelen over een definitief regeerakkoord. Het stuk van Rutte en Kaag is op 2 september samen met het eindverslag van informateur Hamer naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de aanzet staat dat de vergoeding voor de kinderopvang fors omhoog moet. ‘Zodat deze bijna geheel vergoed wordt, zonder limiet aan het aantal te gebruiken uren.’ Op termijn moet de opvang van kinderen tot vier jaar dan gratis worden, mits er dan ‘voldoende goed opgeleide medewerkers’ voorhanden zijn. Ook moet nog blijken of de plannen niet te duur worden. ‘We bezien op basis van de gedragseffecten en financiële mogelijkheden de ambitie om de vergoeding te verhogen naar 100 procent.’

 




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]