Warme overstap naar de kleuterklas

De overstap naar de kleuterklas is ongelooflijk overweldigend. En verloopt niet voor elk kind even vlot. Daarom werken scholen in Vlaanderen hard aan een warm onthaalbeleid voor kinderen en ouders. Met als focus: maak de school kindrijp, in plaats van het vroegere geloof dat we kinderen eerst schoolrijp moesten maken (Zie KIDDO 3 2018: Over de streep, een warm onthaalbeleid in de kleuterklas).
Warme overstap naar de kleuterklas

 

Wat kunnen professionals in de voorschoolse voorzieningen nu betekenen in die nieuwe visie op de overstap naar de kleuterschool? In twee projecten maakten medewerkers van de kinderopvang en preventieve gezinsondersteuning samen met scholenteams hun rol duidelijk.

Van thuis naar kinderopvang, van kinderopvang of thuis naar de kleuterklas, van het kleuter­ naar het lager onderwijs: kinderen worden regelmatig geconfronteerd met overgangsmomenten. ‘Geconfronteerd’, omdat die overgangen abrupt kunnen zijn en voor veel emotionele onrust en stress kunnen zorgen bij de kinderen, hun ouders, kinderbegeleiders en kleuteronderwijzers. Vlaanderen kent immers een split system: we vangen kinderen tussen 0 en 2,5 à 3 jaar op in een heel andere context dan erna.

Wil jij ook weten welke 5 tips de auteurs geven aan kinderopvang en welzijnspartners om hun omgeving méér kindrijp te maken? Lees het artikel hier!
Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]