Wat leren studenten over gezonde leefstijl in de kinderopvang?

Renate Neyndorff deed onderzoek naar de vraag of gezonde leefstijl al in de opleiding tot pedagogisch medewerker in het hbo in het lesprogramma moet worden opgenomen. Ze won met haar onderzoek de Kinderopvangscriptieprijs 2019.
Wat leren studenten over gezonde leefstijl in de kinderopvang?

 

Het ontwikkelen van (on)gezond eet- en beweeggedrag gebeurt voor een groot deel al op erg jonge leeftijd. De ouders spelen hier een belangrijke rol, maar uit onderzoek blijkt dat ook pedagogisch medewerkers een (voorbeeld)functie hebben ten aanzien van een gezonde leefstijl.

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt de minor (bijvak) “Jonge Kind” aan. De minor wordt voornamelijk gevolgd door studenten van de opleidingen Pedagogiek en Sociaal-Pedagogische Wetenschappen en bereidt studenten voor op het realiseren van pedagogische kwaliteit in de kinderopvang. De studenten uit het studiejaar 2018-2019 namen deel aan het het afstudeeronderzoek. Uit de studiegids van de minor bleek dat het onderwerp gezond eten en bewegen bij jonge kinderen nog weinig aandacht krijgt. De studenten gaven aan dat docenten de gezonde leefstijl van kinderen hooguit benoemen, maar er niet verder op ingaan. Student SPH (Sociaal- Pedagogische Hulpverlening) (24 jaar): “Over voeding zeggen ze altijd, heel kort: ‘Gezonde voeding is belangrijk.’ Maar ze gaan niet echt dieper in op wat precies de bedoeling is met gezonde voeding en hoe je dit in de praktijk moet uitvoeren.” Er liggen dus kansen om verder op de gezonde ontwikkeling van jonge kinderen in te gaan.

Wil je weten wat studenten nou eigenlijk leren over gezonde voedingspatronen? Of ben je nieuwsgierig naar de 8 praktische tips over voeding en beweging bij kinderen? Pak dan meteen je KIDDO 4 (2019) erbij of lees het online artikel hier!
Ben je nog niet geabboneerd? Word dan gauw abonnee!

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Kijk dan ook eens naar Eetgedrag in balans. Dit is een boek over het creëren van een gezonde eetomgeving voor kinderen: thuis en in de kinderopvang.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]