We gaan toch geen schooltje spelen!

In spel en spelen ontwikkelen kinderen zich, en komen hun talenten bovendrijven. Hoe zorg je ervoor dat je speelaanbod aansluit bij de interesses en behoeften van de kinderen en dus kindgericht is? Dat je speelaanbod uitdagend en speels is? En dat het ook muzisch en gevarieerd is? KIDDO zoekt het voor je uit.
We gaan toch geen schooltje spelen!

 

Het spel kan beginnen!

Begeleider Wannes vindt het fantastisch om iedere woensdag speelse activiteiten uit te werken voor de 3­ tot 5­jarigen en de 6­ tot 8­jarigen. Hij is steeds op zoek naar inspiratie om leuke en uitdagende activiteiten te bedenken.

Anouk doet dan weer niks liever dan het vrije spel van de kinderen observeren: ‘O, wat spelen ze daar mooi samen en kijk, Marte is op stap met veel te grote schoenen en Quider is natuurlijk weer aan het bouwen.’ Zoveel leuke observaties…

Karen is verzot op speelmaterialen. Ze vindt het heel leuk om nieuwe en prikkelende materialen aan te bieden aan de kinderen. Vandaag heeft ze een mand vol met dikke takken klaargezet. Hopelijk hebben de kinderen daar uren spelplezier mee.

Als we het hebben over kwaliteitsvol speelaanbod, dan spreken we dus niet alleen over activiteiten. Nee, ook vrij spel, materialen en ruimtes zijn belangrijke elementen. Een kwaliteitsvol speelaanbod begint trouwens met een visie op spel en spelen. Wat vind jij belangrijk als het over spelen gaat? Wanneer vind jij het spelen van kinderen krachtig? Wanneer wordt spelen muzisch? En wat is in jouw visie het belangrijkst: autonomie? Fantasie? Expressie? Of speelplezier? Nadenken over spelen is dus geen overbodige luxe. Het is immers vanuit een krachtige speelvisie dat een kwaliteitsvol en muzisch speelaanbod kan groeien.

Ben je benieuwd naar het stappenplan voor een kwaliteitsvol speelaanbod? In het artikel worden maar liefst 5 stappen uitgewerkt! Dus pak meteen je KIDDO 6 (2019) erbij of lees het online artikel hier!
Ben je nog niet geabboneerd? Word dan gauw abonnee!

 
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]