Zieke werknemers? Dit moet je weten

Heb jij een eigen kinderopvang? In de winter kom je er dan haast niet omheen: zieke medewerkers. Jouw personeel loopt per slot van rekening de hele dag tussen de snottebellen. Een lichte verkoudheid valt vaak wel te overbruggen, maar wat als werknemers een langer verzuim hebben? Bijvoorbeeld door ziekte, een burn-out of een langdurige blessure. In dit artikel lees je wat je dan allemaal moet regelen en hoe je ziekteverzuim zoveel mogelijk kunt voorkomen. 

 

Zieke werknemers? Dit moet je weten

Een medewerker meldt zich ziek

Eén van je medewerkers meldt zich ziek. Vervelend natuurlijk, want je kan hem of haar eigenlijk niet missen bij de zorg voor de kinderen. Als werkgever mag je bij verzuim van je werknemer vanwege privacyredenen niet vragen waarom hij of zij zich ziek heeft gemeld. 

Je mag wel vragen wanneer de medewerker denkt weer aan het werk te kunnen gaan. Zo kun je op korte termijn de planning aanpassen. Zijn er administratieve taakjes die makkelijk vanuit huis gedaan kunnen worden? Dan zou je kunnen overleggen of hij of zij tijdelijk deze taken op zich kan nemen. 

De loondoorbetalingsplicht

Een langdurig zieke werknemer kan je op termijn veel geld kosten. Als werkgever ben je namelijk wettelijk verplicht om twee jaar lang - en in sommige gevallen nog langer - het salaris van zieke medewerkers (deels) door te betalen. 

Het kan daarom handig zijn om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die de kosten voor loondoorbetaling en re-integratie vergoedt als je medewerkers ziek worden. Je draait hier dus niet zelf voor op.

Hulp bij re-integratie

Is een medewerker uitgevallen omdat hij of zij de zorg voor de kinderen even niet meer aankan? Dan is het belangrijk dat je alle verplichte stappen volgt om de re-integratie te bevorderen. Als werkgever ben je vanuit de Wet verbetering poortwachter (Wvp) zelfs verplicht om hiervoor te zorgen. Dit is een zogenoemd re-integratietraject. 

Zorg dat je tijdens het re-integratietraject nauw contact houdt met je werknemer, zodat je kunt inspelen op zijn of haar behoeften. Misschien zijn er aanpassingen aan de werkplek nodig of flexibele werktijden. Je medewerker is zelf ook verplicht om bij te dragen aan een snelle re-integratie, zodat hij of zij zo snel mogelijk de zorg voor de kinderen weer op zich kan nemen. 

Ziekteverzuim zoveel mogelijk voorkomen

Je kunt ziekteverzuim onder je werknemers natuurlijk nooit helemaal tegengaan. Maar er zijn gelukkig wel manieren om het zo veel mogelijk te voorkomen. Als werkgever heb je een zogenoemde zorgplicht, waarbij je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan frisse lucht in de ruimtes en een ergonomische werkhouding. 

Zijn bepaalde werknemers al een tijdje minder productief, vergeetachtig of vermoeid? Dan kunnen dat signalen zijn voor een toekomstig verzuim, bijvoorbeeld door een burn-out. Het is belangrijk dat je dit soort signalen tijdig herkent, zodat je snel hulp kunt bieden. 

Zorg bijvoorbeeld voor voldoende ontspanning en pauzes tijdens het werk en organiseer leuke activiteiten, zoals etentjes en teamuitjes. Hierdoor worden je werknemers productiever en krijgen ze meer plezier in hun werk. Luister ook goed naar je werknemers. Misschien hebben zij zelf wel ideeën over hoe ze met de kinderen willen werken. Door goed voor je medewerkers te zorgen loop je wellicht minder risico op ziekteverzuim.

 
Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]