Zindelijk worden is geen wedstrijd

‘Bij de overgrote meerderheid van de kinderen verloopt zindelijk worden zonder problemen’, zegt Michel Vandenbroeck, hoofddocent Gezinspedagogiek (Universiteit Gent). ‘We krijgen echter steeds meer de neiging om te focussen op de uitzonderingen waarin er iets misgaat. Bovendien kijken we vaak beschuldigend naar de ouders als hun kind nog niet zindelijk is als het naar school gaat. En het kind krijgt het gevoel dat het zindelijk moet worden om zijn ouders een plezier te doen. Dat is niet gezond voor het kind.’ Maar hoe pakken we het dan wel aan?
Zindelijk worden is geen wedstrijd

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen later zindelijk worden dan vroeger. Maar is dat echt zo? Nadine De Ronne (pediater, Kind en Gezin): ‘Dat hangt er maar vanaf hoe je zindelijkheid definieert. Een kind is zindelijk als het op een plaats en op een moment dat het sociaal wenselijk is de bekkenbodemspieren kan ontspannen en de blaas kan leeg plassen. Dat vergt een intens ontwikkelingsproces. Maar waren kinderen in het verleden echt vroeger zindelijk? Of waren ze veeleer vroeger droog? Die nuance horen we nauwelijks in de discussie. Als je een kind om de twee uur op het potje zet zal het misschien plassen op het potje zonder het besef dat het plast. Misschien was het vroeger meer dan nu de gewoonte om jonge kinderen af en toe op een potje te zetten, en bleven ze zo droog, dan dat kinderen in het verleden vroeger zindelijk werden.’

Wil jij de rest van dit verhaal lezen, of misschien de verhalen van universitair hoofddocent Michel Vandenbroeck? Lees dan gauw verder: de rest van het artikel vind je hierNog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]